7 Basit Adımda Nasıl Girişimci Olunur?

resim
Kendi İşinizi Kurma Rehberi "Kendi işinin patronu olmak birçok insanın en büyük hayalidir. Birçok kişi girişimci olmanın getirdiği yaratıcı kontrolü, esnek çalışma saatlerini ve öz...
Yazan: Mustafa ÖZGÜR
2024-01-09 / 15 DAKİKALIK OKUMA

Kendi İşinizi Kurma Rehberi

"Kendi işinin patronu olmak birçok insanın en büyük hayalidir. Birçok kişi girişimci olmanın getirdiği yaratıcı kontrolü, esnek çalışma saatlerini ve özgürlüğü arzuluyor.

Ancak perde arkasında çok fazla iş var ve girişimciliğin büyük kısmı planlama, strateji ve özverili uygulama ile ilgili. Her zaman oyuna katılmak istediyseniz ancak henüz bu adımı atmadıysanız, işte nasıl girişimci olunacağına dair yedi adımlı bir rehber sunuyor olacağız.

7 Adımda Nasıl Girişimci Olunur?


1. Kârlı Bir İş Fikri Bulun

Seçtiğiniz hizmet alanı veya ürün kategorisi işinizin temelini oluşturur ve vereceğiniz en önemli kararlardan biri olacaktır.

Her ne kadar "mükemmel" hizmet veya ürün mevcut olmasa da, işe yarayacak bir hizmet alanı ve iş seçerek riski en aza indirmenin kesinlikle yolları var. Vereceğimiz bilgileri artılarını ve eksilerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz. Düşündüğünüz hizmet alanı veya ürün hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin ve umarım genel başarı şansınızı artırırsınız.

Ürününüz veya hizmetiniz bir tutkuya mı hizmet ediyor yoksa bir sorunu mu çözüyor?

Bir tutkuya hizmet eden veya bir sorunu çözen satışlar her zaman bir avantajdır. Ek bir avantaj da, bu gereksinimlerden birini karşılayan hizmeti veya ürünleri sattığınızda, müşterileri bulmak için yoğun bir şekilde pazarlama yapmak zorunda kalmadan, yeni müşterileriniz aktif olarak bir çözüm aramasından dolayı pazarlama maliyetleri zamanla daha düşük olma eğiliminde olacaktır.

Kısaca bir tutkuya hizmet eden ve bir sorunu çözen hizmetleri veya ürünleri satmak her zaman bir avantajdır.

Bu bir trend mi, moda mı yoksa büyüyen bir ürün kategorisi mi?

Bir modaya binmek tehlikeli olabilir. Bir trend kazançlı olabilir. İstikrarlı pazarlar güvenlidir ve büyüyen pazarlar idealdir. Ürününüzün ve hizmetinizin nerede olduğunu anlamak, başarınızda veya başarısızlığınızda büyük rol oynayabilir.

Farklılıkları daha iyi anlamak için gerçek dünyadan bir örnek üzerinden gidelim.

HEVES

Bir moda, çok kısa bir süre içinde popülaritesi artan ve aynı hızla kaybolan bir şeydir. Hedef pazara giriş ve çıkışınız mükemmel bir şekilde zamanlanmışsa, geçici bir heves kazançlı olabilir, ancak bunu tahmin etmek zor olabilir ve felakete davetiye çıkarabilir; işinizi daha sağlam bir temel üzerine kurmak daha iyidir. Stres çarklarını hatırladın mı? Elde taşınan stres atmak için dönen oyuncaklar 2017'de çok popülerdi, popülerliği zirveye ulaştı ve ardından neredeyse bir gecede geçerliliğini yitirdi.

AKIM

Trend, bir ürün pazarının izlediği uzun vadeli bir yöndür. Geçici bir heves kadar hızlı büyümez, daha uzun sürer ve genellikle o kadar hızlı azalmaz. Trend olan ürünler bazen uzun vadede büyüyen pazarlara da dönüşebilir, ancak bunu tahmin etmek zor olabilir.

STABİL

İstikrarlı bir piyasa, genellikle şoklara ve darbelere karşı bağışık olan bir piyasadır. Ne azalıyor ne de büyüyor ancak uzun süreler boyunca kendini koruyor. Örneğin çaydanlık satışları son 15 yıldır istikrarlı bir popülerlik seviyesini korumuştur.

BÜYÜYEN

Büyüyen bir pazar, tutarlı bir büyüme gösteren ve uzun vadeli veya kalıcı bir pazar değişiminin işaretlerini gösteren bir pazardır. Spor giyim pazarı bunun başlıca örneği: 2010'lardaki güçlü büyüme, COVID-19 salgını sırasında hızlı bir büyümeye dönü ştü ve sektörün şu anda 2028 yılına kadar 450 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

Rekabet ortamı nasıl görünüyor?

Seçtiğiniz ürün ve hizmet için rekabet ortamı nasıl görünüyor? Pazara ilk siz mi çıkıyorsunuz? Halihazırda birkaç rakip var mı, yoksa pazar aynı ürünü veya hizmeti satan veya aynı işi hedefleyen insanlarla dolu mu?

Pazara ilk giren sizseniz, ürününüzle gerçekten ilgilenen bir pazarın olup olmadığını belirlemek için çok sayıda pazar araştırması yapmak isteyeceksiniz. Bu alanda zaten birkaç rakip varsa ve nispeten iyi durumda görünüyorlarsa, bu, pazarın onaylandığına dair iyi bir işaret olabilir.

Pazarda çok sayıda rakip varsa, bu aynı zamanda pazarın onaylandığının da bir işaretidir. Ancak kendi yerinizi oluşturmak için muhtemelen markanızı ve ürünlerinizi rakipler denizinden nasıl farklılaştırabileceğinizi belirlemeniz gerekecektir.



2. Bir Ürün veya Hizmet Geliştirin

Ne satacağınıza veya nasıl bir hizmet sunacağınıza karar verdikten sonra ürün geliştirme için çeşitli seçenekler vardır.

Belki zanaatkarlar gibi kendi ürünlerinizi elle yapabilirsiniz veya toptan ürünleri doğrudan bağımsız kalekapı gibi yerlerden de satın alabilirsiniz.

Envanter tutmak istemiyorsanız dropshipping'e bakabilirsiniz. Dropshipping, bir müşterinin sizden bir ürün satın alması ve sizin de o ürünü üçüncü bir taraftan yani anlaşmalı tedarikçiden satın almanızdır. Üçüncü taraf daha sonra ürünü doğrudan müşteriye gönderir; böylece hiçbir ürünü depolamanıza, taşımanıza veya göndermenize gerek kalmaz.

Tişörtler, sanat baskıları, kupalar vb. için kendi tasarımlarınızı oluşturuyorsanız, talep üzerine baskı sunmak da benzer bir seçenektir. Talep üzerine baskı, yalnızca müşteri satın aldığında oluşturulan beyaz etiketli öğeler üzerine kendi tasarımlarınızı basmak için bir tedarikçiyle ortaklık kurduğunuz yerdir. Bu şekilde yalnızca talep olduğu kadar stok satarsınız ve hiçbir zaman ürünleri kendiniz depolamak veya nakletmek zorunda kalmazsınız.



3. Ürününüzü veya Hizmetinizi Doğrulayın

Bir sonraki adım ürün fikrinizi doğrulamaktır. Bu, müşterilerin gerçekten istediği ürünleri veya hizmeti satıp satmadığınızı anladığınız süreçtir. Gerçek ürün doğrulaması, ilk birkaç satışınızı yaptığınızda gerçekleşir. Bu nedenle, yeni ürün grubunuza çok fazla para veya zaman harcamadan önce birkaç düşük maliyetli test yapmanız faydalı olacaktır.

Heyecanı artırmak için yakında bir sayfa oluşturabilirsiniz. Veya ilgi görüp görmediğinizi görmek için ön siparişler veya ön görüşmeler oluşturun.

Birkaç satış yaptıktan sonra sattığınız ürüne olan talebi daha iyi doğrulayabileceksiniz.

Gerçek ürün ve hizmet doğrulaması, ilk birkaç satışınızı yaptığınızda gerçekleşir.



4. İş Planınızı Yazın

Çok ihtiyaç duyulan ürün doğrulamasının ardından bir iş planı yazmanın zamanı geldi. Bir iş planı, esas olarak işletmenizle ilgili her şeyin ana hatlarını çizen bir belgedir. İçereceği temel fikirler şunlardır: kime ulaşıp pazarlama yapabileceğiniz, iş modeliniz, her ürün veya hizmet için ne kadar ücret alacağınız, başlayacağınız ürün grupları ve pazarlama stratejiniz.

Sosyal medya hesaplarınızı oluşturmak veya logonuzu oluşturmak gibi eğlenceli şeylerle başlamak heyecan verici görünse de, bir iş planı doğru yolda kalmanızı ve ileriye yönelik sağlam, iyi düşünülmüş bir stratejiye sahip olmanızı sağlar.



5. Güvenli Finansman

Özellikle kendi ürününüzü veya hizmetinizi satmayı planlıyorsanız bu biraz maliyetli olacaktır. Karlarınızı işinize yeniden yatırabilirsiniz, ancak çoğu işletmenin bir tür nakit akışına ihtiyacı vardır. İşte birkaç popüler seçenek: Öz kaynak. İmkanınız varsa kendi işinizi finanse edebilirsiniz. Sadece bir süreliğine maliyeti karşılayabileceğinizden emin olun. Bazı işletmeler, işe bağlı olarak hızlı bir şekilde kâr elde ederken, yatırımın geri dönüşünü görmek bazılarının birkaç yılını alabilir.

Risk sermayedarlarından para alın. Sermaye yatırımı melek yatırımcı veya girişim fonu şeklinde gelir. Bu akredite yatırımcılar, yeni kurulan şirketlere ve erken aşamadaki şirketlere finansman sağlıyor. Yatırımlarının karşılığında, gelecekte öz sermayeye dönüştürülebilecek bir kredi olan özsermaye sahipliği veya dönüştürülebilir borç alırlar. Özgürkod araştırmasına göre, girişimcilerin işlerinin ilk yılında en fazla parayı ürün maliyetlerine (reklam, hammadde, envanter, tedarikçi, üretim, patent vb.) harcadığını gösteriyor.



6. İşletmenizi başlatın

Hiçbir şeyi fazla düşünmeyin: Eylem ve sıkı çalışma yoluyla girişimci olacaksınız. Ayrıca organik sosyal paylaşımlar gibi lansman günü pazarlama etkinliklerinin ayarlandığından ve kullanıma hazır olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Ayrıca müşteri desteği için bir planınız veya en azından müşterilerinizin yardıma ihtiyaç duymaları durumunda sizinle iletişime geçmeleri için kolay bir yol olması gerekir.

Bundan sonra tüm zamanınızı ve enerjinizi ilk satışlarınızı almaya harcayın. Daha sonra satın alma çabalarınızı genişletebilirsiniz.



7. İşletmeyi yönetin

Bir işletmeyi yöneterek, iş hakkında herhangi bir işletme dersinde öğreneceğinizden daha fazlasını öğreneceksiniz. Ancak başarılı işletme sahipleri her zaman girişimciliğin öğrencisi olurlar.

Özellikle sizden önce çığır açanlardan öğrenmeye ne kadar çok zaman ayırırsanız, maliyetli hatalardan o kadar çok kaçınabilir ve başkalarının yapmadığı yerlerde yenilik yapabilirsiniz. Bir mentorla çalışmayı, girişimciler için kitaplar okumayı , kurslara katılmayı, iş podcast'lerini dinlemeyi ve hatta e-posta bültenlerine abone olmayı seçebilirsiniz . Sizin için en uygun yöntemi seçin, ancak öğrenmeyi asla bırakmadığınızdan emin olun ve lütfen işinizi otomatikleştirecek yazılımlar kullanmayı ihmal etmeyin.



Bonus adım. Olabileceğiniz en iyi işletme sahibi olmak

Bir işe başlamak kolay değil. Büyümek daha da zordur. Bir iş sahibi olmaya hazır olmadığınızı hissedebilirsiniz, ancak bu noktaya kadar geldiyseniz hazırsınız demektir. Her şey bağlı olduğunuz ve tutku duyduğunuz bir fikirle başlar. Bu fikri gerçek dünyadaki sorunları çözecek bir şeye dönüştürebilirseniz başarılı bir girişimci olma yolundasınız demektir.

İlgili Makaleler

veya OTURUM AÇ

Ücretsiz denemeye başlayın

Kredi kartı gerekmez.

Hesabını oluştur

Bir hesap oluşturarak Hizmet Şartlarımızı kabul etmiş
ve Gizlilik Politikasını okuyup anlamış olursunuz.

veya HESAP OLUŞTUR

Oturum aç

Giriş yap

Google'a tabi reCAPTCHA ile Güvenli Giriş
Hizmet Şartları & Gizlilik Politikası.